Hayata Dair Herşey
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaForum KingLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 SSD'ler sanıldığı kadar güvenli değil mi?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Tuning Utku
Moderator
Moderator
Tuning Utku


Erkek
Mesaj Sayısı : 1159
Yaş : 30
Nerden : istanbul
Rep :
SSD'ler sanıldığı kadar güvenli değil mi? Left_bar_bleue25 / 10025 / 100SSD'ler sanıldığı kadar güvenli değil mi? Right_bar_bleue

Ruh Hali : SSD'ler sanıldığı kadar güvenli değil mi? Asik10
Takım : SSD'ler sanıldığı kadar güvenli değil mi? 1446
Kayıt tarihi : 26/04/08

Kişi sayfası
Oyunlar:

SSD'ler sanıldığı kadar güvenli değil mi? Empty
MesajKonu: SSD'ler sanıldığı kadar güvenli değil mi?   SSD'ler sanıldığı kadar güvenli değil mi? I_icon_minitimePaz Ağus. 24, 2008 7:59 am

Solid State Disk (SSD)'ler gün geçtikçe kendilerine daha fazla yer buluyor ve HDD'ler yerini yavaş yavaş bu yeni ve hızlı disklere bırakıyor. Bunun en açık ispatı da Intel gibi büyük şirketlerin de SSD pazarına girmesinde saklı aslında.

SSD'lerin HDD'lere nazaran bu kadar popüler olmasındaki en önemli faktör şüphesiz bu aygıtların oldukça hızlı olması. Özellikle laptoplarda farkı rahatça hissedilen SSD'ler hemen herkesin takdirini kazanırken bazı güvenlik uzmanları ise SSD'lerin sanıldığı gibi güvenli olmadığı iddiasını ortaya attı.

Uzmanlara göre SSD'lerin HDD'lere nazaran daha güvenilir veri koruması sağladığı söylenebilir; ancak bu diskler verileri tam anlamıyla üzerlerinden silmiyor ve fiziksel saldırılara karşı da yapıları itibariyle oldukça zayıf.

Oldukça pahalı olmasının yanında sağlamlılığıyla da bilinen SSD'ler, özellikle notebook PC'lerde hızla yaygınlaşıyor. Bunun ana nedeni ise şüphesiz SSD'lerin daha az güç harcaması ve bu disklerle kullanıcıların verilerine daha kolay ve çabuk ulaşabilmesi.

SSD, hacker tehdidi altında mı?
Bugün üretilen SSD'lerin büyük bir çoğunluğu kamera ve MP3 çalarlar için geliştirilen NAND flash çiplerini kullanıyor. Hal böyle olunca, bir hacker, flash çip programcısı kullanan verileri okuyan NAND çiplerinin kullanıldığı SSD'leri kolayca hackleyebiliyor.

Veriler bir kez okunduğunda, dosyalar veri kurtarma yazılımlarıyla yeniden ele geçirilebiliyor. Objective Analysis'in direktörü olan Jim Handy'e göre verileri bu şekilde hacker'ların ele geçirmesinin önünde hiçbir zorluk yok.

Bu gibi tehditlere karşı acil önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan pazarlama müdürü Craig Rawlings, şifreleme anahtarlarının SSD'lere eklenmesiyle hacker'ların işinin daha da zorlaşacağı görüşünde.

Safend ve Encryptx'in de içerisinde olduğu birçok şirketin SSD'lerin de aralarında bulunduğu depolama aygıtlarında verileri şifreleyen ürünlerinin olduğu biliniyor.

SSD'lerde şifrelemenin önemi
Şifrelemenin bir diğer faydası ise SSD'lerin üzerinde yer alan verilerin daha kolay bir şekilde silinebilmesini sağlaması. iFixlt'in CEO'su Kyle Wiens'e göre HDD'lerde olduğu gibi, SSD'ler de birçok dosya kopyası oluşturuyor, ancak şifreleme yazılımı bu güvenli dosyaların silinebilmesine yardımcı oluyor.

Sonuç olarak HDD'lere göre SSD'lerin üzerindeki verilerin silinebilmesinin daha kolay olduğu açık. Veriler, SSD içindeki elektronların üzerine depolanıyor. HDD'lerde ise durum daha farklı: Verilerin silinebilmesi için üzerine yeni bir veri girişinin yapılması gerekiyor ya da fiziksel olarak zarar görmesiyle verilerin tamamen ortadan kalkabilmesi mümkün.

SSD'deki verilerin kolay siliniyor olmasının en olumsuz yanı ise dikkatsizlikten kaynaklanan hatalarla verilerin kolayca kaybedilebilmesi ve elbette tekrar kurtarılamaması.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.forumking.all-up.com
 
SSD'ler sanıldığı kadar güvenli değil mi?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» K800i Temalar istediniz kadar
» K800i Temalar istediniz kadar

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Hayata Dair Herşey :: Bilgisayar & İnternet :: Bilgisayar ve Donanım :: Donanım Haberleri ve İncelemeleri-
Buraya geçin: