Oyunlarla ilgili sıklıkla kullandığımız ve duyduğumuz yabancı kelime ve kısaltmalar vardır. Bunları merak ediyorsanız buyurun okuyun.
Anti-Aliasing: Oyunlardaki canlı karakterler, eşya ve çevre kaplamalarının kenarlarındaki testere şeklindeki görüntüyü ortadan kaldırmak için kullanılır. Özellikle yeni nesil oyunlarda sıklıkla kullanılıyor.
Bug: Oyunlardaki küçük program hatalarına verilen isim. Örneğin yönettiğiniz karakterin duvarın içinden geçmesi.
Blur: Oyun görüntülerindeki doğallığı artırmak için kullanılan bir çeşit bulanıklık efekti. Esas cisme odaklanırken, arka planda kalan görüntünün bulanık gözükmesi.
Motion Capture: Hareketlerin oyuna gerçekçi bir şekilde aktarılması için kullanılan tekniktir. Model insanların üzerine elektronik vericiler yerleştirilerek tüm hareketler aynen aktarılır.
Frame Rate: Saniyede görülen kare sayısını ifade eder. Genelde saniyede 60 kare normaldir. Bu aşağı düşerse (30 ve daha aşağı) Pc’mizde, konsolumuzda görüntü yavaşlar ve "kasma" dediğimiz olay meydana gelir.
HDR (High Dynamic Rendering): Oyunlardaki ışık ve yansımaların gerçek hayattaki gibi azalıp artması. Örneğin aracınızla tünelin içine girdiniz. Bir süre sonra dışarı çıkınca güneş gözünüzü alır ve kısa bir süre sonra görüntüler normale döner.
NPC: Oyunlardaki yapay zeka sahibi insanlar, yaratıklar vs.
HUD: Sağlık barı anlamına gelir. Özellikle son zamanlarda bazı oyunlarda HUD kullanılmamaya başladı. Call of Cthulhu, Final Round Night 3 (HUD'yi koyup koymamak bize bağlı)
Texture: Genel anlamda oyunlardaki karakter, nesne ve çevre kaplamaları.
Trailer: Oyun videoları
Poligon: Oyunlarda yapım aşamasında iken karakter ve diğer nesnelerin iskeleti (poligonları) hazırlanır. Poligonlar ne kadar çok kullanılırsa görüntü detayı netleşir. Karakterin yüz ifadelerinde (gülme, hüzünlenme, kızma vs.) kullanılan poligonların önemli yeri vardır.
Save Game: Oyun ana menüsünde bulunan bu ibare, oyunu kayıt edebileceğinizi belirtir.
Load Game: Kayıt olan bölümü oynayabileceğiz kısım.
Easy: Oyun zorluk seviyesi için kullanılan aşama. Kolay aşama demektir. Very easy ise en kolayı demektir.
Normal Mod: Adı üzerinde normal (ne kolay ne de zor) demektir.
Hard: Zor aşama demektir. Oyunda very Hard aşaması varsa bilin ki en zor aşama odur
HDMI (High Defination Multimedia Interface): DVD ve Bazı Konsollardaki yüksek çözünürlüklü grafik ve seslerin özel çıkışlar (HDMI) ile monitör ve ya Tv’ye aktarılması. Ps3 ve Xbox360 Elite’de HDMI çıkışları ile 768p 1080p görüntü desteklenmektedir.
HD TV ve Full HD TV: LCD ve Plazma Tv’ler için kullanılan ibareler. HD TV’ler 720p ve 768p çözünürlüğü desteklemektedir. Full HD TV’ler ise 1920*1080p desteklemektedir. PS3 tamamen 1080p çözünürlüğü destekliyor. Normal tüplü televizyonlar 640*480 çözünürlük sunduğu düşünülürse, Full HD TV’ler bunu yaklaşık dört katı daha kaliteli grafikler sunuyor.
Blu-Ray: PS3’ün dijital optik okuyucusu. Blu ray discler 54 GB gibi geniş bir veri depolama gücüne sahiptir.
Double Layer: Çift katlı DVD’ler için kullanılır. Xbox360 oyunları bu yüksek kaliteli Dvd’lere yazılmaktadır. Sürekli kulağınıza gelen Verbatim DVD’ler Double Layer’dir.
Region Free: Çeşitli oyunlarda ve dvd filmlerde bölge kodları ( PAL, NTSC-U, NTSC-J) kullanılmaktadır. Özellikle Xbox360 oyunlarındaki Region Free ibaresi; o oyunun bölge kodları kısıtlamasına uğramadan oynanabileceği anlamına gelir.
Mech: Oyunlardaki metal zırhlı savaş robotları için kullanılan tabir.
Survival-Horror: Korku oyunları için kullanılan tabir. Resident Evil, Silent Hill, Fatal Frame bilinen survival-horror oyunlardandır.
RPG (Role Playing Game): Bizdeki anlamı kısaca RYO’dur. Yani rol yapma oyunu. Oyundaki karakterin gücü, hızı, büyü gücü vs. kademeli olarak gelişip level atlanır. Oblivion, Diablo, Fable, Baldur Gates bu türün içine girer.
Adventure: Gez, araştır bulmacaları çöz mantığının işlendiği oyunlar. Syberia, Broken Sword, Sam&Max.
FPS (First Person Shooter):Yönettiğimiz karakterin bakış açısından oynadığımız oyunlar. Half Life, Halo, Far Cry, Call of Duty.
Real Time Strategy: Gerçek zamanlı strateji oyunları. Company of Heroes , Age of Empires, Rome Total War, Command & Conquer.
TPS (Third Person Shooter): Karakteri tamamen görüp yönettiğimiz oyunlar. Metal Gear Solid, Tomb Raider, God of War, Splinter Cell.
MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game): Servere bağlı kalınarak oynanabilen çok katılımlı RPG'ler (rol yapma oyunları). World of Warcraft, Dungeons&Dragons, EverQuest.
Multiplayer: Çoklu oyuncu modu demektir. Tek bir ağ üzerinden olabileceği gibi birden fazla PC’nin birbirine bağlanması ile oyuncular kendi arasında online oynayabilirler. Konsollarda da multiplayer oyunlar oynanmaktadır. Örnek Xbox360 Live ile.
Co-op Mode: Kooperatif (Cooperative) mod demektir. İki ya da daha fazla oyuncunun gerek online gerekse offline beraber oynadıkları oyunlar.
Wireless Gamepad: Kablosuz oyun kolları.
Sixaxis: PS3’ün kablosuz gamepadi.
Wii Remote ve Nunchuck: Nintendo Wii’nin hareket algılayıcı oyun kolları.