Hayata Dair Herşey
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaForum KingLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Virüs Nedir,Tipleri ve Korunma Yöntemleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
CalvinKlein
Administrator
Administrator
CalvinKlein


Erkek
Mesaj Sayısı : 1355
Yaş : 29
Nerden : Nişantaşı
Rep :
Virüs Nedir,Tipleri ve Korunma Yöntemleri Left_bar_bleue10 / 10010 / 100Virüs Nedir,Tipleri ve Korunma Yöntemleri Right_bar_bleue

Ruh Hali : Virüs Nedir,Tipleri ve Korunma Yöntemleri Cilgin10
Takım : Virüs Nedir,Tipleri ve Korunma Yöntemleri 1447
Kayıt tarihi : 06/04/08

Kişi sayfası
Oyunlar: Need for Speed

Virüs Nedir,Tipleri ve Korunma Yöntemleri Empty
MesajKonu: Virüs Nedir,Tipleri ve Korunma Yöntemleri   Virüs Nedir,Tipleri ve Korunma Yöntemleri I_icon_minitimePerş. Haz. 05, 2008 2:54 am

Virüs Nedir ?

Güzel bir örnekle virüs nedir açıklayalım...
Her gün işe giden bir memuru düşünün. Bu memur, her günün başında masasının üzerinde o iş günü boyunca yapması gereken işlerin bir listesini ve üzerinde çalışacağı dokümanları bulunsun. Bu kağıt yığının en üstündeki kağıdı alsın, müdürünün talimatlarını okusun, onları dikkatle uygulasın ve kullanılmış kağıtları çöp sepetine atsın. Ofiste kötü niyetli birinin olduğunu ve bu kağıt yığınına gizlice kendi talimatlarını içeren bir kağıdı eklediğini düşünelim. Talimatlarsa şöyle: Bu kağıdı iki kez kopyala ve kopyaları komşu masaların kağıtlarına ekle. Bu memur ne yapar? Bu kağıdı iki kez kopyalar, orijinal kağıdı çöpe atar ve yığındaki diğer kağıda geçerek işine devam eder. Kopyalanan yazıyı alan diğer memurlar da, aynı şeyi yapar; kağıdı iki kez kopyalar ve komşu masaya verirler. Şimdiden dört kopya oldu ve bu iş böylece devam eder.

Bilgisayar virüslerinin çalışması buna benzer. Bunun için kağıtların yerine bilgisayar programlarını ve memurların yerine de bilgisayarları koymak yeterlidir... Buyrun cenaze namazına...

Virüsler ve Korunma Yolları;
Virüsler çoğu bilgisayar kullanıcısının korkulu rüyasıdır. Ama doğru yöntemleri kullanarak bunun üstesinden gelebilirsiniz.

Virüsler genellikle altı farklı tiptedir.
Boot Sektör Virüsleri: Eskiden birçok virüs özellikle boot sektörü etkileyen cinstendi. Ama disket kullanımının azalmasının ardından bu tür virüslerde azaldı. Pc boot edildiğinde kendisini hard diskinizin boot sektörüne yazan bu virüsler, pc’nizi başlatınca aktif oluyor ve böylece başka disketler başka sistemlere bulaşabiliyor.
Dosya Virüsleri: Adında anlaşılacağı gibi bu virüsler bulaştıkları sistemde kendileri .exe ve .com dosyalarının içinde saklanırlar. Daha sonrada diğer dosyalara bulaşırlar. Command com dosyası Windows 98 ve ME işletim sisteminde 93K’dır. Bu dosyanız normalden büyükse şüphelenmenizde fayda vardır.
Polimorfik Virüsler: Bu tip virüsler, dosyalara zarar verdiklerinde görünümlerini de değiştirebiliyorlar. Teşhislerini zorlaştırmak amacıyla, bir şifreleme yöntemi kullanırlar. Bu sayede kendilerini tarama programlarından gizleyebilirler. Her saldırıdan sonra mutasyona uğrayıp arkalarında hiç iz bırakmıyorlar.
İşini İyi Bilen Virüsler: Kendilerini hafızaya yerleştirdikten sonra, diskinizin ona ulaşma fırsatını ortadan kaldırıyorlar. Bu sayede anti-virüs programları bunlara ulaşamıyor. Ancak saldırdıkları dosyanın sadece büyüklüğüyle oynuyorlar. Mesela Command.com dosyasının...
Çok parçalı Virüsler: En tehlikeli virüsler bunlardır diyebiliriz. Hem boot sektörde hem de harddisk üzerinde ve farklı yerlerde faaliyete geçebilen bu virüsler, hem de polimorfik yöntemleri de kullanırlar.
Makro Virüsler: Bu virüsler özellikle Microsoft Word ve bunun gibi office uygulama dosyalarıyla yayılırlar. Bu aralar virüsçüler bu Word makrolarını kullanmayı çok seviyorlar haberiniz olsun.
Bios Virüsleri: Son zamanlarda en çok duyulan ve tahribatı açısından da ele alınması gereken bir virüs türü. Bu virüs bulaştığı bilgisayarın bios’unu tamamen kullanılamaz hale getirirler. Bu durumu düzeltmek için yeniden bir bios yazılabilir ancak yazılamadığı durumlarda anakart değişimi gerekir. Bu virüsler aynı zamanda bir harddiski de kullanılamaz hale getirebilirler. Mesela Chernobil virüsü bu tip virüstür ve dünya çapında etkili olmuş ve milyarlarca dolar zarara neden olmuştur....

Virüslerden Korunma Yolları

1-Yazma korumalı disketleri paylaşmayın. Çünkü bu tarz disketler virüs bulaştırmanın en basit yoludur.
2-Anti-Virus programları kullanın.
3-Anti-Virus programınızı sürekli güncelleyin. Çünkü anti-virüs programları da kendilerini sürekli olarak yeni virüslere karşı aktif hale getirirler. Anti-virüs yazılım şirketleri bu güncellemelerini sürekli yapar siz de yapın.
4-Başkalarından aldığınız word makrolarınızı devre dışı bırakın.
5-Mutlaka bir virüs boot disketi oluşturun. Böylece makinenize virüs bulaşırsa bu temiz disketle açıp makinenizi kurtarabilirsiniz. Bu disketi kullandığınız anti-virüs programıyla oluşturabilirsiniz.
6-Tanımadığınız kişiler tarafından size gönderilen ve ek dosyası bulunan e-mailleri okumayın. Ancak illaki okumanız gerekiyorsa ilk önce virüs testinden geçirin.
7-Internet’ten download edeceğiniz her dosyaya virüs testi uygulayın..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://forumking.all-up.com
 
Virüs Nedir,Tipleri ve Korunma Yöntemleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» nos nedir?
» nos nedir 2?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Hayata Dair Herşey :: Bilgisayar & İnternet :: Güvenlik :: Güvenlik ve Güvenlik Açıkları-
Buraya geçin: